duminică, 15 martie 2009

Să învăţăm despre pădure

Să învăţăm despre pădure”

Titlul proiectului: MESAGERII PĂDURII

Coordonatori:

Înv.Angelica Murăraşu – Înv.Cristian Murăraşu

Invitaţia de participare la programul educaţional internaţional „ Să învăţăm despre pădure” , implementat in ţara noastră din anul 2003, a fost promovată şi îmbrăţişată cu deschidere şi de şcoala noastră. Ni s-a părut provocator să desfăşurăm activităţi didactice în mijlocul naturii, să transformăm pădurea în sală de clasă, să îi invităm pe elevii noştri să înveţe relaxându-se.

Educaţia pentru ocrotirea mediului înconjurător constituie o parte integrantă a unei educaţii de bază pentru fiecare. Copiii pot cunoaşte problemele comunităţii şi pot participa la acţiuni de protejare şi ameliorare a mediului. În cadrul acestor activităţi ei colaborează, se sprijină reciproc, învaţă să găsească împreună soluţii în rezolvarea problemelor. Acţionând, îşi evaluează propria atitudine, atitudinea celorlalţi şi devin responsabili faţă de problemele ecologice din comunitatea în care trăiesc. Simţul responsabilităţii se va concretiza în dorinţa de a îngriji spaţiile verzi, de a asigura protecţia mediului înconjurător şi de a judeca avantajele care rezultă din aceste acţiuni.

Este rolul şcolii să mobilizeze cadrele didactice pentru a-i ajuta pe elevi să devină cetăţeni responsabili faţă de mediu, pentru ca aceştia să adopte atitudini noi faţă de viaţă.

SCOP:

Atragerea elevilor să viziteze pădurea, să o observe ca mediu de viaţă, să înţeleagă importanţa acesteia, pentru ca mai târziu să devină cetăţeni responsabili faţă de mediul înconjurător.

OBIECTIVE SPECIFICE:

· stimularea elevilor de a simţi respect pentru natură şi pentru vietăţile pădurii;

· încurajarea copiilor de a descoperi natura zugrăvită de poeţi, scriitori şi artişti în creaţiile lor;

· încurajarea elevilor de a descoperi singuri noi moduri de a gândi şi acţiona într-un spaţiu neconvenţional;

· sprijinirea elevilor în vederea însuşirii vocabularului activ cu termeni din domeniul ecologic;

· dezvoltarea de noi capacităţi de comunicare cu elevii într-un mediu lipsit de constrângeri;

· corelarea excursiilor în pădure cu curriculum-ul şcolar;

· experimentarea noilor metode de predare şi evaluare a cunoştinţelor;

· stimularea şi valorificarea potenţialului propriu al copiilor;

REZULTATE AŞTEPTATE:

· activităţile proiectului se axează pe relaţionarea acţiunilor de educaţie, informare şi formare cu cele directe de schimbare a comportamentului într-unul adecvat pentru protejarea pădurii, responsabilitate faţă de mediu, adoptarea unei noi atitudini faţă de viaţă;

· participanţii vor fi responsabilizaţi cu privire la locul deosebit de important pe care îl are pădurea în viaţa noastră;

MESAGERII PĂDURII vă prezintă câteva din activităţile pe care le-au desfăşurat pe parcursul celor patru ani de când se derulează acest proiect.

Copiii sunt principalii beneficiari ai acestei noi abordări educaţionale care are un caracter interdisciplinar ce stimulează şi dezvoltă pe multiplele planuri personalitatea în curs de formare a viitorului cetăţean.

Dorim ca prin derularea acestui proiect şi realizarea cu succes a obiectivelor propuse să întărim dimensiunea ecologică în educaţia fiecărui copil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu