Nevoia de Eco-Şcoală
Suntem în primul deceniu al mileniului III şi constatăm că viaţa noastră este într-o continuă schimbare, revoluţia tehnologică avansează permanent, facându-ne dependenţi de confortul zilnic, în schimb, plătim un tribut continuu faţă de Planeta Albastră ale cărei mecanisme de reglare se văd ameninţate de nevoile tot mai mari ale omului şi societăţii
Aşadar, ne confruntăm mult mai puternic decât generaţiile anterioare cu o problemă ecologică care devine astfel o problemă globală a omenirii. Generaţiilor tinere şi viitoare le revine dificila misiune de a găsi soluţiile cele mai potrivite, de a găsi calea de mijloc pentru a păstra natura în parametri optimi de funcţionare.
În acest context, educaţia ecologică devine o armă salvatoare a planetei prin care se vor modela caractere şi conştiinţe responsabile faţă de mediul înconjurător.
În sprijinul acestor idei şcoală noastră s-a înscris în programul mondial Eco-Şcoala, patronat la nivel naţional de C.C.D.G. (Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie) şi la nivel internaţional de F.E.E. (Fundaţia de Educaţie pentru Mediul Înconjurător) alături de alte 220 şcoli, încă din anul şcolar 2003/2004.
Temele abordate pe parcurs în cadrul acestui program (managementul deşeurilor, apa, lumea păsărilor, şi actualmente Plantele din judeţul Suceava) ne-au provocat la diverse acţiunui ecologice practice (colectare de maculatură, gestionarea şi refolosirea materialelor reciclabile, ecologizări ale spaţiilor verzi, amenajări de căsuţe şi hrănitori pentru păsări, aspectul îmbunătăţit al claselor şi al holurilor cu plante de ghiveci, parteneriate şcolare cu diverse instituţii publice şi alte şcoli, concursuri pe teme ecologice, excursii, manifestări artistice, etc.) prin care am încercat să conştientizăm problemele de mediu cu care ne confruntăm la nivel local, şi să ne formăm deprinderi ecologice responsabile faţă de natură.
Paralel cu programul Eco-Şcoala s-au derulat şi alte proiecte care au ca finalitate educaţia ecologică :programul “Să învăţăm despre Pădure”, Cercul “Prietenii Naturii”, s-au realizat publicaţii specifice – revistele Eco-Junior, Învaţă cu mine despre Păsări. Programul Eco-Şcoala ne-a oferit ocazia de a parcurge paşi importanţi în realizarea unei conduite ecologice de calitate în spirit european.
duminică, 15 martie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu